Ev & Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sistemi GES Kurulumlarınız İçin Teklif Alın!

Ev İçin Güneş Enerji Sistemi Kurulumu

Endüstriyel alanın dışında evlerde küçük üniteler ile güneş enerjisinden faydalanmak mümkündür. Güneş ışınlarını enerjiye dönüştürmek için panel, kontrol cihazı, invertör ve depolama alanlarına ihtiyacınız olacaktır. Gerekli olan tüm parçalar birleştirilerek uzun yıllar kullanabileceğiniz bir sistem oluşturabilirsiniz. Kurulum sırasında uygulanan adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

Ev İçin Güneş Enerjisi Fiyatları Ve Maliyetleri

Tükenebilen kaynaklardan karşılanan enerji ihtiyaçlarının maliyetleri artış gösterirken güneş enerjisi sistemi kurmak cazip hale geliyor. Güneş paneli ve kullanılan ekipmanları oldukça uygun fiyatlara bulunabilir. Bu sayede artan elektrik faturalarına karşı önlem alınabilir.

Bakımları ve kontrolleri yapıldığı sürece 20 yıldan uzun süre dayanabilen güneş panelleri uzun vadede size kazanç sağlar. Çatınızın alanına, kullanılacak enerji miktarına ve kurulacak sisteme göre maliyetler değişiklik göstermektedir.

Maliyet hesaplaması yaparken KOSGEB ya da diğer devlet teşviklerini inceleyebilirsiniz. Sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülkemizde devlet teşvikleri bulunmaktadır. 

Panel sayısına göre, kullanılan malzemelerin kalite ve markası, akü tipi, inverter tipine göre maliyet hesaplaması yapılmaktadır. Sitemizde bulunan firmalardan teklif alabilirsiniz.

Eve Güneş Enerjisi Sistemi Kurmak Mantıklı Mı?

Dünyaya zararı olan sera gazları ve karbon emisyonunu en aza indirmek için güneş enerjisi kullanılabilir. 2011 yılından bu yana kullanılan tüm güneş enerjisi sistemlerinin üçte ikisi kuruldu. Geleceği iyileştirmek adına kurulan güneş panelleri sonsuz kaynağın kullanımına olanak tanımaktadır. Güneş enerji sistemi kurulumunda paneller çatılara kurulur ve ihtiyaç olan enerjisi karşılamaktadır.

Uzun yıllar enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan güneş enerjisi sistemi kurmak oldukça mantıklıdır. Fosil yakıtların sınırlı olması ve yaşanabilir bir dünya için yenilenebilir enerjilerin kullanımı tüm dünyada artış göstermektedir.

Eve güneş enerjisi sistemi kurarak ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayabilirsiniz. Temizlik ve bakımlarını düzenli olarak yaptırdığınızda 20 yıldan fazla kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi için verilen hibelerden de faydalanabilirsiniz.                       

Eve Güneş Enerjisi Sistemi Kurmanın Avantajları

Eve güneş enerjisi sistemi kurmak çevreye oldukça faydalıdır. Kullanıcılar evlerinin çatısına kurdukları güneş panelleri ile ihtiyaçları enerjiyi karşılayabilir ve daha hesaplı olabilir. Eve güneş enerjisi sistemi kurmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Çatı & Ev Tipi GES Yönetmeliği 2023

Çatı ve evlere kurulacak güneş enerji sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması gerekiyor. Binaların çatısına ev tipi güneş enerjisi kurulumu yapılacaksa mülk sahiplerinin onayı gereklidir.

Çatıya güneş enerjisi sistemi kurarken kurulacak binanın tesisatını ve görselini etkilemiyorsa binadaki diğer ev sahiplerinden izin alınmasına gerek yoktur.

Çatı ve ev tipi GES için başvuru formu, abonelik evrakları, tek hat şeması (elektrik mühendisinden alınır), uygunluk belgeleri gereklidir. Detaylı olarak bilgi almak için firmalar ile iletişime geçebilirsiniz.

Eve Güneş Enerjisi Sistemi Nereye Kurulur?

Güneş panellerinin montajı için en uygun yerler çatılardır. Panellere maksimum ışık gelmesi için çatılarda kurulum yapılır. Çatılar uygun değilse yere kurulum yapılır fakat paneller direkt olarak ışık almalıdır.

Güneş enerji sistemi çatıya kurulacaksa çatının sağlam olması gerekir. Çatının değiştirilmesi gerekiyorsa gerekli değişimler yapılmalı ve sonrasında güneş panelleri kurulmalıdır.

Güneş panelleri ışığı direkt olarak almalıdır. Ağaçlar ya da diğer binalar çatıya güneş gelmesini engelliyorsa paneller farklı yere kurulmalıdır. Çatı ve ev tipi GES kurulumu öncesinde güneşin açısı, direkt ışık alma durumu belirlenir ve buna uygun plan yapılır.

Ev İçin Güneş Enerjisi Kurulumunda Gerekli Belgeler

Güneş enerjisi sistemi kurmadan önce alınması gereken izinler bulunmaktadır. Dağıtım şirketlerine başvuru yapılarak bu süreç başlatılabilir. Başvuru formu ve dilekçe dağıtım şirketine göre değişiklik gösterse de dağıtım şirketi ile iletişime geçerek belgeyi edinebilirsiniz. Ev için güneş enerjisi kurulumunda gerekli belgelerin tam listesi şu şekildedir;

Ev İçin Hangi Güçte Panel Kullanılır?

Güneş enerji panellerinin kurulumunda gerekli olan ekipmanların ihtiyaca yönelik belirlenmesi gerekir. Güneş enerjisinden faydalanmak için kurulan sistemlere geçmek oldukça cazip gelse de kurulum hakkında detaylı bilmek gerekir.

Güneş panellerin içerisinde ışığı emen ve bu enerjiyi doğru akım elektriğine dönüştüren fotovoltaik hücreden oluşmaktadır. Ev ve çatı tipi güneş panellerinde enerjiyi elektriğe dönüştüren invertör bulunur. Pil ya da akü bölümleri ise gün içerisinde alınan güneş enerjisini gece ya da kesinti sırasında elektriği kullanmak için kullanılır.

Panel kurulumunda ihtiyaç duyulan enerji miktarı, panel kalitesi, panel tipi belirlenmelidir. Panellerin hücrelerine ve emiş gücüne göre üç panel türü vardır: monoksristal, polikristal ve ince film.

Çatı ve ev tipi olarak monokristal güneş paneli kullanılır. Poliskristal paneller eski tip olduğu için daha uygun fiyatlıdır. İnce film paneller ise endüstriyel alanlar için kullanılmaktadır.

Evinizde kullandığınız buzdolabı, lamba, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi eşyaların tükettiği enerji, tüketim miktarı, güneşten alınan enerji miktarı, depolanabilen enerji miktarına bağlı olarak panelin hangi güçlükte olacağı belirlenir.

Ev İçin Güneş Enerji Sistemi Nasıl Kurulur? Nereden Başlamalı?

  1. Güneş enerji sistemi kurulması temel bileşenlerin toplanmasıyla başlar. Güneş enerjisinden faydalanmak için panel, sayaç, sigorta, konektör gibi ekipmanları belirlemeniz gerekir.

  2. Evinizin tükettiği enerjinin ne kadar olduğunu hesaplamanız gerekir. Gün içerisinde elektriğe bağlı cihazların harcadığı enerji ve çalışma sürelerini inceleyin.

  3. Güneş battığında ve kapalı havalarda ihtiyacınız olan elektrik ihtiyacına göre depolama alanı seçilmesi gerekir.

  4. Güneş panellerinden alınan enerjiyi elektriğe dönüştüren ve elektronik cihazların ihtiyacı olan seviyeye düşüren adaptör kullanılması gerekir.

  5. Güneş panelleri, direkt olan güneş alan bir alana konumlandırılmalıdır. Montaj standının eğimi, bulunduğunuz yerin enlem açısına neredeyse eşit olmalıdır.